Tahniah buat pemimpinku

12 04 2009

resist

………………………

Assalamualaikum wrbt.

datukserinajibrazak

………………………..

Tahniah dan jutaan tahniah buat pemimpin Malayisa ke enam, Yang Amat Berhormat Dato’ Sri Mohd Najib Abdul Razak dengan ini secara rasminya menjawat jawatan perdana menteri Malaysia. Semoga dengan jawatan tersebut, beliau mampu membawa negara Malaysia amnya dan raykat Malaysia khasnya kepada ketamadunan yang lebih baik merangkumi pelbagai aspek seperti keilmuan dan kesasteraan, keperibadian dan keakhlakan, kemodenan dan keintelektualan, keagamaan dan keperadaban, kesatuan dan keperpaduan, keamanan dan kesejahteraan, yang mana ia diantara aspek yang perlu dititik beratkan untuk menerajui kepimpinan yang  berkesan.

Firman Allah Ta’ala ( bermaksud ) :

……………………………….

” wahai orang-orang beriman, hendaklah kamu menjadi orang-orang yang sentiasa menegakkan keadilan, lagi menjadi saksi ( yang menerangkan kebenaran ) kerana Allah, sekalipun terhadap diri kamu sendiri, atau ibubapa, dan kaum kerabat kamu. kalaulah orang ( yang didakwa ) itu kaya atau miskin ( maka janganlah kamu terhalang untuk menjadi saksi yang memperkatakan kebenaran disebabkan kamu bertimbang rasa ), kerana Allah lebih bertimbang rasa keatas keduanya. Oleh itu, janganlah kamu ikutkan hawa nafsu supaya kamu tidak menyeleweng dari keadilan. Dan jika kamu memutar-belitkan keterangan ataupun enggan ( menjadi saksi ), maka sesungguhnya Allah sentiasa mengatahui dengan lebih mendalam apa yang kamu lakukan “. ( Surah Al-Nisa: 135 )

……………………….

Prinsip keadilan amatlah ditekankan di dalam islam, malah prinsip ini amat dipandang serius dalam kepimpinan. Hal ini adalah kerana, ia adalah salah satu tunggak utama diantara tunggak-tunggak yang ada di dalam setiap prinsip  untuk dijadikan sebagai medan utama dalam kepimpinan.

Setiap rakyat mengimpikan satu keinginan akan kepimpinan yang dapat membangunkan kehidupan atas kebaikan, dan hal ini amatlah bergantung kepada kepemimpin yang menerajui kerajaan atau permerintahan yang membawa bersamanya rakyat kearah kebaikan mahupun kemudaratan. Hanya satu yang menjadi ukuran ataupun pencaturan dalam keputusan iaitu digelar kebijaksanaan dalam kepimpinan.

…………………………………….

Adapun segala harapan dan keinginan hanyalah menjadi kenyataan dengan adanya pemerintah yang berkerja, dihatinya hanya untuk rakyat tanpa baginya kerakusan dalam pemerintahan, turun padang bersama-sama rakyat dalam apa jua keadaan, mesra dan mudah digauli tanpa kira sempadan darjat dan panggilan, bersama dalam majlis kerabat mahupun kerakyatan. Inilah kepimpinan dijadikan tauladan, keinginan rakyat untuk melihat satu kepimpinan yang menjadi harapan, mudah-mudahan inilah ia pemimpin yang diinginkan malah menjadi idaman…

……………………………………….

Wallahu Ta’ala A’lam…

…………………………….

” Jika kamu berselisihan pendapat tentang sesuatu, Maka kembalilah kepada Allah  (Al-Quran) dan Rasul (As-Sunnah) “

Surah An-Nisaa’ : 59 .

minitramways

 Mohammedia, Morocco.

11 April 2009


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: